Dagelijks wordt er door meerdere mensen gebruik gemaakt van een lening. Je hebt veel verschillende soorten leningen, waarbij de ene lening weer goed is voor een ander onderdeel dan de andere lening. Je kunt de lening ook voor verschillende doeleinden gebruiken. Een van deze doeleinden is het oversluiten van een lening. Alleen wat moet je daar nu over weten? Hieronder lees je meer informatie over het oversluiten van een lening!

Wat is een lening?

Het is een grote kans dat je wel eens wat hebt gehoord over lenen of het hebben van een lening. Een lening is een bedrag aan kosten die een partij (kredietverstrekker) geeft aan een andere partij. Wel worden er hierbij in de meeste gevallen bepaalde voorwaarde gesteld. Deze voorwaarde zijn bijvoorbeeld dat er op termijn een terugbetaling moet plaatsvinden. In deze terugbetaling worden er vaak ook nog extra kosten gerekend als een soort vergoeding. Dit noemen ze dan rente.

Wanneer een lening oversluiten?

Wanneer jij al een aantal leningen hebt lopen, maar alsnog een extra lening wilt afsluiten, kan je ook jouw lening oversluiten. Dit wordt door veel mensen gedaan. De belangrijkste reden waarom dit gedaan wordt, is omdat je dan meer geld kunt besparen. Hierbij kan het namelijk zo zijn dat je voor een nieuwe lening lagere rente betaalt dan de huidige lening. Hierdoor kun je dus door middel van de nieuwe lening besparen op de rentekosten. Hoewel je misschien zou denken dat het gaat om maar een paar procent verschil in de rente, kan dit al erg veel geld schelen op je totale lening. Zeker iets om naar te kijken dus.

Wanneer mag je een lening oversluiten?

Eerder heb je kunnen lezen dat het oversluiten van je lening dus veel voordelen kan hebben. Toch kun je dit niet zomaar doen. Hierbij wordt er bijvoorbeeld onderzocht of jij wel een lening mag oversluiten. Denk hierbij aan de kredietgeschiedenis die je hebt en of je voldoende geld op de rekening hebt staan. Is dit bijvoorbeeld niet het geval, zal het oversluiten van de lening niet kunnen. In principe kun je iedere lening die je hebt oversluiten op het moment dat je voldoet aan de voorwaarde. Daarnaast zijn er verschillende kredietverstrekkers, die ieder ook een eigen controle doen en voorwaarde stellen. Onderzoek dus goed wat je wilt en bij wie je dit wilt doen.

Hoe kun je een lening oversluiten?

Wanneer je graag een lening wilt oversluiten, kun je als eerste contact opnemen met de kredietverstrekker waar je al een vaste relatie mee hebt. Hierbij zal de kredietverstrekker een aanvraagformulier vragen. Daarnaast zullen ze ook je bankgegevens nodig hebben. Het aanvraagformulier moet je helemaal naar waarheid invullen. Hierbij moet er allemaal relevante informatie in staan, denk bijvoorbeeld aan jouw huidige inkomsten en uitgaven. Door dit op te schrijven, kunnen ze berekenen hoeveel geld je bijvoorbeeld maandelijks nodig hebt. Op het moment dat de aanvraag geaccepteerd wordt, kun je gedurende een vaste periode de kosten terugbetalen. Dit wordt maandelijks gedaan en wordt automatisch afgeschreven, waardoor dit erg makkelijk is.