Wat je meemaakt is direct verbonden met je baby als je zwanger bent, want jij bent hun alles. Op dit moment ben jij het enige wat ze van de hele wereld weten. Het is een ongelooflijk speciale, en eerlijk gezegd magische, verbinding, maar die verbinding betekent ook dat je baby je negatieve emoties kan voelen.

De emotionele band tussen jou en je baby

Onderzoek heeft aangetoond dat je baby tijdens de zwangerschap voelt wat jij voelt en ook met dezelfde intensiteit. Dus als jij aan het huilen bent, voelt jouw baby dezelfde emotie. Tijdens de zwangerschap is jouw baby zich aan het voorbereiden op zijn leven in de buitenwereld. Hoe doen ze dit? Door de berichten die jij verzendt tijdens de zwangerschap te interpreteren. Of het nu het geluid van je hartslag is, de muziek die je voor jouw buik speelt of het enthousiaste gevoel bij het uitkiezen van nieuwe babyspullen bij Jut en Juul! Je baby voelt het allemaal.

Maar wist je dat ze ook chemische, hormonale signalen ontvangen via de placenta? Deze signalen omvatten signalen die rechtstreeks verband houden met je emotionele toestand. Als je erg verdrietig bent of aan een depressie lijdt, ervaart je baby die gevoelens ook. Jouw emotionele toestand beïnvloedt de ontwikkeling van je baby gedurende een aanzienlijk deel van hun leven.

Depressie is een ernstige, maar behandelbare aandoening die ernstige gevolgen kan hebben voor je ongeboren baby. Depressie bij zwangere moeders kan zelfs leiden tot neurologische problemen en psychiatrische problemen bij het kind. Daarnaast hebben oudere kinderen van wie de moeder tijdens hun zwangerschap last had van angsten, bepaalde verschillen in hun hersenstructuur. Raadpleeg een professional voor meer informatie over het hebben van depressie tijdens de zwangerschap.

Bescherm jou en de geestelijke gezondheid van je baby

Het is belangrijk dat elke moeder, of wie dan ook, die angst of depressie ervaart, een behandeling zoekt. Helaas denken veel zwangere vrouwen niet na over een psychologische of psychiatrische evaluatie voordat ze gaan bevallen. Maar een van de beste dingen die je voor je baby kunt doen tijdens de zwangerschapsperiode, is proberen een evenwichtige emotionele toestand te behouden. We weten dat er veel stress is (zelfs zonder zwanger te zijn!) dus zorg ervoor dat je tijd voor jezelf neemt en zoek indien nodig naar een behandeling.

Volgens onderzoek hebben stemmingswisselingen de meeste invloed op je baby. Waarom? Omdat je baby zich juist onzeker zal voelen als hij constant korte uitbarstingen van geluk ervaart, snel gevolgd door negatieve emoties. Deze onevenwichtigheden kunnen de ontwikkeling van je baby beïnvloeden, zowel voor als na de geboorte.

Het scala aan emoties dat je baby kan oppikken, is extreem breed. Als je bijvoorbeeld jouw zwangerschap niet wilt, kan je baby diezelfde afwijzing voelen. Dit kan in de toekomst emotionele problemen voor je baby veroorzaken.

In deze zeer belangrijke fase van de zwangerschap, waarin jij en je baby een levenslange band ontwikkelen, is het cruciaal om voor jezelf te zorgen. Er is oneindig veel informatie over wat je wel en niet moet eten, hoe je moet sporten, enz. tijdens de zwangerschap. Maar jouw geestelijke gezondheid is net zo belangrijk, zo niet belangrijker.