Kinderen groeien als kool en hun smaak verandert bijna wekelijks, waardoor je aan de lopende band nieuwe spullen voor ze aan het kopen bent. Dit is natuurlijk niet erg goed voor het milieu, want bij de productie van al die spullen komt een heleboel CO2 vrij. Maar je kan je kindje natuurlijk ook niet zonder kleding naar school laten gaan of het plezier van spelen met leuk speelgoed ontnemen. Gelukkig zijn er genoeg duurzame producten op de markt voor je kids. Daarover lees je in deze blog meer. 

Speelgoed voor het milieu

Veel kinderspeelgoed is gemaakt van plastic omdat dat een goedkoop, veelzijdig materiaal is en bovenal moeilijk kapot te krijgen is door kinderhandjes of -tandjes. Maar plastic is natuurlijk gemaakt van aardolie en we weten allemaal dat dat niet het beste goedje voor het milieu is. Gelukkig zijn er ook milieuvriendelijkere speeltjes op de markt. Zo kan je bijvoorbeeld gaan voor houten speelgoed.

Duurzame kinderkleding

Je kleintje verslijt elk jaar natuurlijk ook een enorme berg aan kleding. Maar niet gevreesd: tegenwoordig zijn er steeds meer merken die leuke en duurzame kinderkleding verkopen. Deze zijn op een verantwoorde manier geproduceerd, dat wil zeggen zonder de tussenkomst van kinderhandjes, onder goede werkomstandigheden en tegen een eerlijk loon. Maar ook het materiaal waarvan de kleding is gemaakt is veel beter voor het milieu: zo zijn er vaak natuurlijke kleurstoffen gebruikt om de kleding een leuk kleurtje te geven en zijn de kledingstukken gemaakt van biologisch katoen (wat ook nog eens extra zacht is, dus win-win!). En voor wie bij duurzame kleding denkt aan geitenwollensokkenprintjes heeft het helemaal mis: deze kleding is voorzien met de leukste en hipste patroontjes.

Ga voor wasbare luiers

Als je een kindje hebt, weet je dat er een enorme hoeveelheid luiers doorheen gaat. Maar wist je dat dit goed is voor 140 miljoen per jaar aan afval? Een milieuvriendelijker alternatief op de wegwerpluier is daarom de wasbare luier, want zo gebruik je minder grondstoffen en produceer je minder afval. Niet alleen zijn deze beter voor het milieu, maar ze zijn uiteindelijk ook nog eens goedkoper. En je hoeft niet helemaal de switch te maken, je kan er bijvoorbeeld ook voor kiezen om je kindje de helft van de tijd een wasbare luier aan te geven en een wegwerpluier wanneer dat beter uitkomt.