De meeste ouders besluiten om hun kinderen naar de zwemles te laten gaan wanneer ze een jaar of 4 a 5 zijn. Je zou er niet snel aan denken om je kinderen voor deze leeftijd, wanneer ze een baby of peuter zijn, al op zwemles te laten gaan. Echter heeft dit verschillende voordelen, die je in dit blog kunt lezen.   

Je kind weet zich te redden in het water 

Een ongeluk zit in een klein hoekje. In het water kunnen deze ongelukjes erg gevaarlijk zijn voor je kind. Wanneer je je kind peuterzwemles laat volgen, zijn alle zorgen voor dit soort ongelukjes weg. Tijdens peuterzwemles wordt er namelijk geleerd hoe je kind zich naar de kant kan zwemmen, hoe je kind zich aan de kant vast kan houden en hoe hij of zij uit het water kan komen. Dit kan het leven van je kind redden wanneer hij of zij per ongeluk in het water valt, en vervolgens zijn of haar eigen hoofdje omhoog kan houden.  

Goed voor de ontwikkeling van je kind 

Peuterzwemles is goed voor zowel de mentale als fysieke gezondheid van je kind. Doordat je kind elke les fysiek bezig is, worden de longen en het hart van je kind versterkt. Dit draagt bij aan de ontwikkeling van de hersenen en de vijf zintuigen. Daarnaast ontwikkelen de leervaardigheden van je kind. Ze reageren op gesproken opdrachten waardoor het begripsniveau van je kind wordt vergroot. Ze ontwikkelen betere motoriek, sociale vaardigheden en worden intelligenter. Het kan aanzet zijn tot levenslange interesse in sport later. Door peuterzwemles bouwt je kind meer kracht op, waardoor ze eerder kunnen gaan lopen later en ze krijgen een betere coördinatie. Baby’s die vroeg beginnen met zwemmen hebben een beter evenwicht en kunnen makkelijker dingen vastpakken.  

Versterkt de band met je kind 

Omdat je samen met je kind voortdurend huid op huidcontact hebt in het water, heeft dit een positieve invloed op zowel de sociale als de emotionele band tussen jullie. Vooral wanneer je meerdere kinderen hebt, is dit wekelijkse momentje een goed moment op de band te versterken en zorgt voor meer structuur in je week. Wanneer je een vol schema hebt en hier niet snel aan toe kan komen, zijn er ook kinderopvangen die peuterzwemles kosteloos aanbieden.